dinsdag 13 oktober 2009

Nationaal Jeugddebat 2009

Gister vond het 14e Nationaal Jeugddebat in de 2e kamer plaats. Voor mij als procesbegeleider helaas mijn laatste... Maar het was weer erg leuk, en ook zeker geslaagd!
's Ochtends, na de draaiboek bespreking ging ik met een aantal collega's naar het station om de deelnemers op te halen. Leuk om te zien hoe de deelnemers elkaar om de nek vliegen als ze elkaar weer zien. Het NJD is ook goed voor vriendschappen door het hele land!
Eenmaal terug begonnen we met een voorbereiding op het debat. In de voorbereidingdagen hebben de deelnemers al een mooi voorstel rondom drugs in elkaar gezet, maar nu hadden we nog even de tijd om ze gerust te stellen, het voorstel nog eens door te nemen, en alle vragen te beantwoorden. Want het is wel spannend, je komt niet elke dag in de 2e kamer.



Na de lunch was het zover. 120 jongeren tussen de 12 en 18 jaar namen plaats in de blauwe stoelen van de 2e kamer. De debatten werden voorgezeten door 2e kamer voorzitter Gerdi Verbeet.
Voordat wij als fractie blauw aan de beurt waren vonden er nog 3 debatten plaats. Het eerste debat van fractie rood ging in debat met minister Plasterk over de kredietcrisis. Vanwege het failliet gaan van de DSB bank kon minister Bos er helaas niet bij zijn. Dat was toch wel de minister waarmee we allemaal op de foto wilden! Maar helaas. Gelukkig kon minister Plasterk hem vervangen, en ontstond er toch nog een mooi debat over jongeren en lenen.
Hierna volgde het debat van de groene fractie met minister Verburg over biologisch eten. De jongeren vonden dat er bewuster met voedsel om moet worden gegaan, en zij wilden graag een keurmerk op de producten waaraan je kon zien wat er met je eten was gebeurd voordat het in de winkel terecht kwam. Een pittig debat, minister Verburg was niet makkelijk om te praten!
Na de pauze waarin de pers de kans kreeg om vragen af te vuren op de deelnemers ging fractie geel in debat met minister Plasterk. Ditkeer over een onderwerp wat meer in zijn portefuille zit, namelijk internet en kunst. De jongeren vinden musea maar suf, en ze wilden dan ook een festival waar alle jongeren de kans krijgen om hun kunsten te laten zien.



Na deze 3 interessante debatten was onze fractie aan de beurt, en mijn deelnemers debatteerden met minister Rouvoet. Ze wilden een landelijke campagne verplicht stellen op scholen waar jongeren leren over de gevolgen van drugs. Ze vinden dat jongeren onder de 18 te makkelijk aan drugs kunnen komen, ze hebben er te weinig voorlichting over gehad, en daarom gaan ze er onverantwoord mee om.





Minister Rouvoet vond het een goede instelling dat door jongeren voor jongeren het best werkt bij het voorlichten, maar ze zijn al bezig met een campagne tegen drugs. Dus het was niet makkelijk om daar doorheen te prikken. Toch waren we erg tevreden met het debat. Alle woordvoerders hebben iets kunnen zeggen, en de analisten en secretarissen deden hun werk erg goed.



Na deze lange vermoeiende maar geslaagde dag gingen we met alle procesbegeleiders nog gezellig samen eten, dat hadden we wel verdiend!
Helaas was dit mijn laatste Nationaal Jeugddebat als procesbegeleider, ik ben het nu 3 jaar geweest. Maar toch vind ik het nu ook wel goed geweest, het was altijd er leuk en heel leerzaam, maar ik ben ook wel toe aan iets nieuws! Dus ik blijf zeker bij de NJR hangen. =)

Behalve de laatste foto zijn alle foto's gemaakt door Bram Muller

3 opmerkingen:

  1. Het was echt een hele leuke dag! En we hebben met z'n allen inderdaad best wat voor elkaar gekregen!

    Ik had de tweede kamer echt veel groter verwacht. Op tv lijkt het een gigantische zaal. Viel dat even tegen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jammer dat dit je laatste jaar is. Je was een hele leuke procesbegeleider en ik heb veel van je geleerd. Nog veel succes met je verdere loopbaan!

    Groetjes Imane

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dankje Imane! Ik vond het ook weer heel leuk, en fijn dat je veel van ons hebt kunnen leren.

    BeantwoordenVerwijderen